Store golfturneringer

golfing-03

 

Golf er en populær sport som angivelig skal ha oppstått i Skottlands eller Nederlands overklassemiljø for flere hundre år siden. Etter at golf lenge har ble ansett som en ren fritidsbeskjeftigelse, har de siste tiårene bragt golf til et organisert, profesjonelt nivå. I dag er det totalt 125 000 medlemmer registrerte i golfklubber som er tilknyttet Norges Golfforbund, og globalt sett arrangeres det flere store golfturneringer årlig.

De største og mest prestisjetunge golfturneringene går under betegnelsen major-turneringene, og omfatter de fire turneringene The Masters Tournament, US Open Championship, The Open Championship og PGA Championship.

The Masters Tournament

The Masters Tournament, også kjent som The US Masters eller bare The Masters, er den første av de fire årlig arrangerte major-turneringene. Masters-turneringen, som blir avholdt den første fulle uken i april, skiller seg fra de andre major-turneringene ved det faktum at den blir avholdt samme sted hvert år, nemlig på Augusta National Golf Clubs private golfbane i byen Augusta øst i delstaten Georgia. Turneringen er en offisiell del av både PGA-touren, den europeiske touren og The Japan Golf Tour, men har litt lavere deltakelse de enn andre store golfturneringene fordi det kun er Augusta National Golf Clubs utvalgte spillere som får delta på arrangementet. Til gjengjeld ble hele 9 millioner amerikanske dollar tildelt de beste deltakerne under turneringen i 2014, hvorav vinneren alene mottok over en og en halv million.

 

US Open Championship

United States Open-mesterskapet, allment kjent og omtalt som U.S. Open, arrangeres av United States Golf Association i midten i juni, og er dermed den andre i rekken av fire major-turneringer. Turneringen blir, dersom det ikke forekommer utsettelser på grunn av dårlig vær, lagt slik at den siste runden lander på den tredje søndagen i måneden, som er farsdagen. Utover det kjennetegnes turneringen ved sine høye vanskelighetsgrad, der de som leder vanligvis ligger rundt par. Delvis fordi par oftest er satt til 70, og delvis grunnet de svært tøffe, lange og kuperte banene, så har over-par seire også forekommet flere ganger.

 

The Open Championship

The Open Championship, uoffisielt kjent som British Open, er den eldste av de fire store golfturneringene og ble avholdt for første gang i 1860. Det er for tiden den eneste store profesjonelle golfturneringen som arrangeres utenfor USA, og den tredje i rekken av sesongens fire major-turneringer. Turneringen blir årlig avholdt i juli, tradisjonelt sett i Skottland eller nordvest eller sørøst i England, med et startfelt på 156 deltakere. Av deltakerne er omkring to tredjedeler direktekvalifisert, oftest gjennom verdensrankingen eller tidligere bragder i Europa-touren eller British Open, mens den siste tredjedelen kvalifiserer seg gjennom både lokale og internasjonale kvalifiseringsrunder.

Under turneringens tredje leveår, i 1863, introduserte man en premiepott på 10 engelske pund som skulle deles mellom første-, andre-, tredje- og fjerdeplassen. Til sammenligning ligger premiepotten over 150 år senere på svimlende 5,4 millioner engelske pund, av hvilke £975 000 lander i lomma til vinneren.

 

The PGA Championship

PGA-mesterskapet, er den fjerde og siste majoren og avholdes i midten av august. Denne turneringen er en del av både PGA-touren, den europeiske touren og den japanske touren, og hadde i 2014 en premiepott på 10 millioner dollar, hvilket gjør turneringen til den mest lukrative av de fire store golfturneringene. I likhet med de andre majorene vil det å vinne PGA-mesterskapet gi en golfspiller utallige privilegier som skal bidra til å sikre spillerens framtidige karriere. Man blir blant annet direktekvalifisert til de tre andre majorene i de fem påfølgende årene, og får i tillegg lov til å stille i PGA-mesterskapet hvert år for resten av livet.

Betegnelsen Grand Slam, som på norsk betyr storeslem, beskriver den prestisjetunge bragden å vinne alle major-turneringene i en og samme sesong. Ingen mannlig golfspiller har noen gang oppnådd en Grand Slam slik utfordringen tar form den dag i dag, selv om den verdensberømte golfspilleren Tiger Woods var svært nær da han vant alle de fire turneringene fordelt på to kalenderår. Før Masters-turneringen ble opprettet derimot, vant historiens største amatørgolfspiller, Bobby Jones, alle de daværende major-turneringen under én og samme sesong. Sånn sett kan Jones regnes som den eneste som har greid en Grand Slam.